Gıda ürünlerinde organoleptik laboratuvar analizi, duyusal değerlendirme, gıdaların çeşitli karakteristiklerine görme, koklama, tatma, dokunma veya işitme duyularının tepkilerini oluşturan, ölçen, analiz eden ve yorumlayan bir disiplin olarak tanımlanmaktadır. 

Gıda endüstrisinde elde edilen ürünün amaçlanan kaliteye uygunluğunun ölçülüp değerlendirilmesi ve tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrol edilebileceği bir sistemin oluşturulması önem taşımaktadır.

Bir gıda maddesinin tüketici tarafından ilk izlenimini duyusal özellikler olan, görünüş, doku ve lezzet oluşturmaktadır.

Görünüş: Bir gıdanın tüketici tarafından değerlendirilmesinde ilk etkiyi oluşturan ve ürünü satın alma, hazırlama, tüketme kararını etkileyen en önemli kalite özelliğidir. 

Görünüş özellikleri:

Optik özellik: Renk, parlaklık, yarı geçirgenlik (saydamlık), tekdüzelik (yeknesaklık) ve görsel lezzettir.

Renk, ışığın spektral dağılımından oluşan görsel bir özelliktir. 

Renk hem tüketici tercihinde büyük rol oynar, hem de gıdalardaki birçok bozunma reaksiyonları renk değişimleriyle kendini gösterir.

Lezzet; genel olarak tat ve koku algılarının bileşimi olarak ifade edilmektedir. Tat algısı, dilin tatlı, tuzlu, ekşi, acı, metalik ve umami (glutamatlar) tatlara verdiği yanıtların yanı sıra acı verme hissi ve sıcaklık uyarılarını algılamayı da kapsamaktadır. 

Duyusal değerlendirmenin ilkeleri ve uygulamaları, yukarıda verilen tanımda yer alan tepkilerin oluşturulması, ölçülmesi, analizi ve sonuçların yorumlanması aktivitelerini içermektedir. 

'Organoleptik Analiz' gıda analizleri için özel olarak ayrılmış olan laboratuvarımızda Fiziksel Analizler bölümünde gerçekleştirilmektedir.

Ayrıntılı bilgi ve sorularınız için canlı destek sistemine başvurabilirsiniz.

Organoleptik Analiz

ANALİZ SÜRESİ
Analiz süresi 2 iş günüdür
NUMUNE MİKTARI
Analiz için gerekli olan numune miktarı 1000 g/ml'dir.
ANALİZ YÖNTEMİ
Ürün TSE'si
AKREDİTASYON STANDART BİLGİSİ
Bilgi Yok
  • 0,00TL

  • KDV Dahildir


Benzer Analizler

1000 Dane Ağırlığı

1000 Dane Ağırlığı

Tahılların 1000 tanesinin gram olarak ağırlığı bin dane ağırlığı olara..

0,00TL

Acılık Tayini

Acılık Tayini

Acılık Tayini Analizi işlenmiş et ürünlerinde (kavurma vb.), tahin yağında, salamura zeytinlerde kal..

0,00TL

Aflatoksin B1 Analizi

Aflatoksin B1 Analizi

Mikotoksinler yem ve gıda maddelerinde fungus türleri tarafından sentezlenen insan ve hayvanlara tok..

0,00TL

Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2) Tayini

Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin (B1+B2+G1+G2) Tayini

Karma yem üretiminde kullanılan bitkisel kökenli yemlerin hasatından depolanmasına  kadar ki il..

0,00TL

Aflatoksin M1 Tayini

Aflatoksin M1 Tayini

Gönderilecek olan ürün homojen dağılım göstermeli ve bütünün tamamını temsil edecek şekilde örneklem..

0,00TL

Ambalaj Kontrolü Analizi

Ambalaj Kontrolü Analizi

Ambalajlanmış madde ve mamüllerin kütle ve hacimlerin kontrolünde kullanılan genel kontrol esasları ..

0,00TL

Bağıl Yoğunluk Analizi

Bağıl Yoğunluk Analizi

Verilen bir hacimdeki bir cismin kütlesinin, aynı hacimdeki bir mukayese cisminin kütlesine oranıdır..

0,00TL

Beklemeli (Modifiye) Sedimantasyon Endeksi Analizi

Beklemeli (Modifiye) Sedimantasyon Endeksi Analizi

Süne zararı görmüş buğday veya bunlardan elde edilen unların belirlenmesinde uygulanan bir yöntemdir..

0,00TL

Web sitemizdeki çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Çerez (Cookie) Politikası’nı incelemenizi rica ederiz.
Onaylıyorum